KUPI.me

NAKUP IZDELKOV

EUTELSAT novice

Domov > DVB-T informacije

TI JE IZDELEK VŠEČ?

Klikni na sliko in opravi nakup...
DVB-T informacije
DIGITALNA TELEVIZIJA

O digitalni televiziji

 

Najkasneje do 1. 12. 2010 bomo v Sloveniji postopoma ugasnili vse analogne televizijske oddajnike in v celoti prešli na digitalno televizijsko oddajanje. Digitalizacija oddajanja televizijskega signala je del obsežnega procesa digitalizacije, ki poteka po celotni Evropi. Naj omenimo, da npr. Hrvaška, Avstrija ne uporabljata enakega sistema kot ga uporabljamo v Sloveniji. Zato nakup sprejemnika v drugih državah toplo odsvetujemo.

Za sprejem digitalnega televizijskega signala ne boste potrebovali oz. ne bo potrebno kupiti novega televizorja. Zadostovalo bo že, če boste dokupili t.i. set top box oz. ustrezen zuananji digitalni pretvornik. Omenjena naparava vse priključi med anteno strešno ali sobno ter med že obstoječi televizor. Ravno tako pa se da kupiti tudi že digitalne sprejemnike t.i. combo oz. kombinirane, kateri imajo vgrajen tako satelitski sprejemnik DVB-S/S2 kot tudi prizemni digitalni sprejmnik DVB-T MPEG-4.


Zemeljsko oddajanje televizijskih programov poteka prek že obstoječih dobro znanih oddajnikov, ki so praviloma postavljeni na višjih točkah (Krim, Krvavec, Nanos ...) ni pa pogoj.  Do nedavnega je bil v uporabi izključno analogni način oddajanja, kar v praksi pomeni, da na določeni oddajni točki deluje televizijski oddajnik npr. Krvavec, ki na izbranem televizijskem kanalu (frekvenci) oddaja le en televizijski program npr. RTV slovenija 1 na kanal 5. Digitalni način oddajanja pomeni, da oddajnik oddaja skupino programov (multipleks) tako lahko na enem kanalu (frekvenci) npr. Krvavec Kanal 37, spremljamo večje število programov v digitalni kvaliteti.

Zaradi več prednosti digitalnega oddajanja pred analognim načinom bomo postopoma v celoti prešli na tovrsten način televizijskega oddajanja. V uradnem listu Zakon o digitalni radiodifuziji (Uradni list RS št. 102/07) pogojuje, da najkasneje do 1. 12. 2010 ugasnemo vse analogne televizijske oddajnike po Sloveniji. Tudi naše podjetje se trudi, da bi strankam omogočila kar se da miren in predvsem brezstreni prehod na digitalno televizijsko oddajanje.

Vir: APEK

Povezave

http://www.rtvslo.si/dvb-t/
http://dvb-t.apek.s/
http://www.digitv.si/
http://www.dvb.org
http://igorfuna.com/dvb-t/Zadnjič posodobil Četrtek, 22 Julij 2010 19:07
 
PRIMERJAVA SPREJEMNIKOV | Natisni |  E-pošta

 

Zadnjič posodobil Četrtek, 28 Marec 2013 12:00
Več ...